وقتی یک ماما کار را با راهاندازی مطب خود شروع میکند، خدمات متنوعی را به افراد مختلف ارائه میدهد. مراجعین یک مطب مامایی شامل دخترهای نوجوان، دخترهایی که به تازگی ازدواج کردند، خانمهایی که قصد بارداری دارند، خانمها در دوره بارداری، خانمهایی که میخواهند زایمان کنند و خانمهایی که مدتی از زایمان آنها میگذرد، هستند.
بنابراین یک ماما وظایف مختلفی برعهده دارد و بعد از تعیین نوع خدمات ارائه شده در مطب خود باید نسبت به خرید تجهیزات لازم اقدام کند. در این مقاله همراه ما باشید تا شما را با تجهیزات مطب مامایی در دستهبندیهای مختلف آشنا کنیم و در نهایت چک لیست این تجهیزات را ارائه دهیم.
دستگاه های مجاز در مطب مامایی
ارائه مراقبتهای پیش از بارداری، دوره بارداری، حین زایمان و بعد از آن فقط با یک سری ابزار ساده مخصوص مطب امکانپذیر نیست؛ بلکه ماما کار با دستگاههای زیادی را میداند و میتواند با استفاده از آنها بهصورت تخصصیتر فرایند معاینه یا انجام پروسیجر برای مادر را انجام دهد. در ادامه برخی از دستگاههای مجاز در مطب مامایی را معرفی میکنیم. این دستگاهها در لیست وسایل مطب متخصص زنان هم قرار میگیرند.
-
دستگاه سونوگرافی
دستگاه سونوگرافی یکی از تجهیزات مطب مامایی است که با استفاده از امواج فراصوت، قد و وزن جنین، رشد اندامهای جنین، سلامت مادر و… را بررسی میکند. این دستگاه در دو مدل مبله و رومیزی در فروشگاهها موجود است. مدل رومیزی ابعاد کوچکتری دارد و مدل مبله با ابعاد بزرگتر مناسب مراکزی است که مراجعین زیادی دارند.
-
لامیناریا استیک
لامیناریا، یک میله نازکی است که از یک گونه جلبک قهوهای رنگ به همین نام ساخته میشود. ماما برای شروع فرایند زایمان طبیعی، لامیناریا استیک را در دهانه رحم قرار میدهد تا با جذب آب و انبساط، به تسهیل این فرایند و شروع آن کمک کند.
-
انواع آی یو دی
از آنجایی که آی یو دی بهعنوان یک روش جلوگیری از بارداری مورد استفاده قرار میگیرد، بودن آن در انواع مختلف در مطب مامایی ضروری است. آی یو دی یک وسیله به شکل T است که پیرو دستور پزشک و طی یک عمل سرپایی درون رحم قرار میگیرد.
-
برست لایت
از آنجایی که در سراسر جهان 25 درصد از سرطان مخصوص خانمها مربوط به سرطان سینه هستند، احتمالا خانمهای زیادی برای معاینه به مطبهای مامایی مراجعه میکنند. روشهای مختلفی برای بررسی سلامت سینه وجود دارند. اما با استفاده از برست لایت میتوان به طور دقیق بافت سینه، ساختار رگ و بخشهای مختلف آن را بررسی کرد.
-
اسپکولوم
یکی از اصلیترین معاینات خانمها در مطبهای مامایی، معاینات لگنی است. اسپکولوم بهعنوان یکی از اصلیترین تجهیزات مطب مامایی به درون واژن میرود تا ماما بتواند کار خود را به راحتی انجام دهد. این ابزار در دو نوع پلاستیکی و فلزی وجود دارند که ماما به منظور کاهش درد مراجعین، مدل پلاستیکی آن را با ژل، آغشته و مدل فلزی آن را گرم میکند.
-
کولپوسکوپ
در کنار آزمایش پاپ اسمیر، روشهای دیگری مانند کولپوسکوپی هم برای بررسی سلامت واژن وجود دارند. کولپوسکوپ یک دستگاه برای بزرگ نشان دادن بخشهای مختلف واژن از جمله گردن رحم، واژن و مجراست که به شناسایی هر گونه ناهنجاری یا سلولهای سرطانی در این بخشها کمک میکند.
-
پنس اسفنجی
انواع مختلفی از پنس در فروشگاههای تجهیزات پزشکی وجود دارند؛ اما بیشتر ماماها ترجیح میدهند از پنس اسفنجی استفاده کنند. این ابزار که مشابه قیچی است، بخش ابتدایی آن لبههای منحنی یا مستقیم دارد. برای جایگذاری دستگاههای داخل رحمی، عقیمسازی زنان، برداشتن پولیپ و ترمیم فتق میتوان از این پنس استفاده کرد. به دلیل شکل خاص این پنسها، امکان آسیب دیدن بافت بدن هم کمتر است.
-
کاواترم
در صورتی که خونریزی بیش از حد در رحم یا dub اتفاق بیفتد، ماما میتواند با استفاده از کاواترم بهعنوان روشی کم تهاجمی و جایگزین عملهای جراحی، بافت آندومتر را از رحم خارج کند. کاواترم یک کاتتر سیلیکونی انعطافپذیر به شکل بالن دارد که با اتصال به دستگاه مرکزی، این فرایند را با اعمال گرما و فشار طی 10 دقیقه انجام میدهد.
-
مانیتور های قلبی جنینی
یکی از تجهیزاتی که باید در هر مطب مامایی وجود داشته باشد، دستگاه NST یا مانیتور قلبی جنینی است. ماما با استفاده از این مانیتور میتواند فعالیت جنین و ضربان قلب او را مورد بررسی قرار دهد. این دستگاهها در دو نوع دیجیتال و آنالوگ در فروشگاههای تجهیزات پزشکی وجود دارند.
وسایل مورد نیاز برای معاینه
ماما بهعنوان یک درمانگر وظایف متعددی را به عهده دارد که شامل ارائه خدمات به خانمها از دوران پیش از بارداری، بارداری، حین زایمان و پس از زایمان است. در تمام این دورهها باید معاینات خاصی برای مراجعهکننده صورت بگیرد که در خانمها شامل معاینه واژن، معاینه سینهها و معاینات دیگر است. بنابراین برای خرید تجهیزات مطب مامایی باید وسایل مورد نیاز معاینه را در اولویت قرار داد. در ادامه 2 مورد از مهمترین این وسایل را به طور دقیق بررسی میکنیم و سایر موارد را در چک لیست ارائه میدهیم.
تخت ژنیکولوژی
تخت ژنیکولوژی، یکی از اصلیترین تجهیزات مطب مامایی است که ماما از آن برای معاینه مادران باردار استفاده میکند. طراحی ارگونومیک، قابلیت تنظیم، راحتی بیمار، امکان معاینه راحت و امکانات خاص از ویژگیهای این تختها هستند. تخت ژنیکولوژی بهعنوان تخت معاینه زنان هم شناخته میشود و بعد از نشستن خانم باردار روی آن، ماما میتواند فرایند معاینه را انجام دهد.
مدلهای مختلفی از تخت ژنیکولوژی در بازار به فروش میرسند که نوع برقی، هیدرولیکی و مکانیکی از انواع آن هستند. شما میتوانید میان مدلهای متنوع با توجه به فضای مطب، بودجهای که دارید، امکان تنظیم ارتفاع و زاویه پشتی، کاربرد آن در معاینه، استحکام و کیفیت و برخورداری از گارانتی معتبر، بهترین تخت را برای معاینه انتخاب کنید.
تابوره
یکی از دغدغههای اصلی افرادی که در حوزه درمان کار میکنند، نگرانیها درباره سلامت خودشان است. شما بهعنوان یک ماما علاوه بر رفاه حال بیمار باید به فکر سلامت خودتان هم باشید. بنابراین تجهیزات مناسبی را تهیه کنید. یکی از این تجهیزات، تابوره است که با استفاده از مدلهای استاندارد این صندلی میتوان از ابتلا به اختلالات عضلانی و اسکلتی جلوگیری کرد. برای خرید یک تابوره باکیفیت به کیفیت فوم، رویه چرمی و چرخهای آن توجه کنید.
علاوه بر موارد فوق به وسایل زیر هم برای معاینه خانمهای مراجعهکننده نیاز پیدا میکنید:
- چراغ معاینه
- گوشی پزشکی
- دماسنج
- ملحفه معاینه
- ست معاینه زنان
- فشارسنج
- گان و دستکش معاینه
- مواد ضدعفونیکننده
- اسپکولوم یکبار مصرف واژینال در ابعاد مختلف
- سونیکد
- دوپلر جنینی
- واژینوسکوپ
وسایل مورد نیاز برای کنترل عفونت
از آنجایی که جمعیت زیادی از مراجعین مطب مامایی خانمهای باردار هستند، باید از وسایل لازم برای حفاظت فردی و کنترل عفونت هم استفاده شود. با استفاده از این لوازم هم امنیت مادر و نوزاد او و هم امنیت خود ماما تامین میشود. همچنین به دلیل حساس بودن اندامهای جنسی و احتمال ابتلا به بیماریها، استفاده از این لوازم برای جلوگیری از تکثیر عوامل بیماریزا در مطب ضروری است.
- انواع دستکش یکبار مصرف، لاتکس و استریل
- عینک محافظ
- سیفتی باکس (Safety box)
- سینک برای شستشوی دستها
- ماسک یکبار مصرف
- گان یکبار مصرف و گان یا پیشبند ضدآب
- چکمه لاستیکی (قابل شستشو)
- سطل زباله برای جمعآوری زبالههای عفونی و غیرعفونی
- محلول ضدعفونیکننده بر پایه الکل و ماده شوینده دست
وسایل مورد نیاز برای اجرای پروسیجرها
از دیگر تجهیزات مطب مامایی میتوان به تجهیزات مورد نیاز اجرای پروسیجرهای اشاره کرد که اصلیترین آن، انجام زایمان است. فرایند جراحی زایمان و خروج جنین از شکم مادر شامل مراحل مختلفی است که ماما برای انجام هر یک از آن مراحل به شکل دقیق به وسایل زیر نیاز پیدا میکند:
- سوند فولی در سایزهای مختلف
- کیسه ادرار
- قیچی
- رسیور
- تیغهای بیستوری در شمارههای مختلف (حداقل 10 و 20)
- نخهای بخیه از نوع عادی و قابل جذب
- سوند نلاتون در سایزهای مختلف
- ست اپیزیوتومی
- ست زایمان
- ست پانسمان
- دستبند، پوار و کلمپ بند ناف برای نوزاد
- داروهای مورد نیاز برای زایمان (سرم، اکسی توسین و مترژن)
- وسایل لازم برای بخیه
وسایل مورد نیاز برای زخم و خونریزی
از آنجایی که ماما در مطب، پروسیجرها و معاینات مختلفی را انجام میدهد، ممکن است به وسایلی برای بستن زخم و جلوگیری از بیشتر شدن خونریزی نیاز پیدا کند. برخی از تجهیزات مطب مامایی که برای زخم و خونریزی کاربرد دارند، شامل موارد زیر میشوند:
- دروشیت
- چسبهای لکوپلاست و ضد حساسیت
- گاز معمولی و گاز استریل
- باندهای ساده و کشی در ابعاد مختلف
وسایل مورد نیاز نوزاد
فرایند زایمان شامل مراحل مختلفی است که بعد از گذر از تمام مراحل، ماما باید مراقبتهای لازم بعد از تولد نوزاد را هم انجام دهد. یکی از اصلیترین این مراقبتها هم باز کردن راه هوایی نوزاد است. به طور کلی تجهیزات مطب مامایی که برای مراقبت از نوزاد و آزادسازی راه هوایی او بعد از تولد کاربرد دارند، شامل موارد زیر میشوند:
- کپسول اکسیژن، لوله رابط و ماسک یکبار مصرف
- پد سینه
- شیشه شیر و سر شیشه
- پوشک نوزاد
- تب سنج
- دستگاه ساکشن
- تخت نوزاد
- وارمر (گرمکننده نوزاد)
- پالس اکسیمتر
- لباس نوزاد
- پتو و ملحفه برای نوزاد
- پمپ سینه
- هود
شما میتوانید چک لیست تمام تجهیزات گفته شده در این مقاله همراه با داروها و مواد مصرفی را از طریق لینک زیر دانلود کنید.
مهمترین نکات برای خرید تجهیزات مطب مامایی
اکنون که با تجهیزات مطب مامایی آشنا شدید، باید مهمترین نکات برای خرید آنها را هم بدانید. در این مقاله به برخی از این نکات اشاره کردیم؛ اما در تمام تجهیزات، کیفیت، کارایی و خدمات پس از فروش ابزارها را اولویت قرار دهید.
استفاده از تجهیزات باکیفیت نه تنها به ارائه خدمات بهتر و جلب اعتماد بیماران بیشتر کمک میکند، بلکه این وسایل ماندگاری بیشتری هم دارند. منظور از کارایی تجهیزات این است که به نوع خدماتی که در مطب خود ارائه میدهید، توجه کنید و وسایل را با توجه به آن بخرید. در نهایت شما سالهای زیادی قرار است از این دستگاهها و محصولات استفاده کنید، پس محصولاتتان را از برند و فروشگاهی خریداری کنید که خدمات پس از فروش مانند گارانتی خوبی ارائه دهند.
قیمت تجهیزات مطب مامایی و راه هایی برای کاهش آن
تجهیزات مطب مامایی با قیمتهای مختلفی به فروش میرسند و حتی قیمت یک دستگاه با دستگاهی مشابه فرق دارد؛ زیرا عوامل مختلفی بر قیمت این وسایل تاثیر میگذارند. نوع دستگاه، نوع برند، کشور سازنده، نرخ دلار در برندهای خارجی، متراژ مطب و نو یا کار کرده بودن دستگاهها جزو این عوامل هستند.
شما میتوانید با خرید از برندهای ایرانی یا خرید دستگاههای کار کرده در حد نو، هزینههای خرید این تجهیزات را کاهش دهید یا برای راهاندازی مطب و خرید تجهیزات لازم از تسهیلات بانکی استفاده کنید.
سخن پایانی
در نهایت با تعداد زیادی از تجهیزات مطب مامایی آشنا شدید که وجود برخی از آنها ضروری است و برخی را میتوانید با توجه به نوع خدماتی که ارائه میدهید، حذف کنید. اکنون سوالی که پیش میآید این است که تجهیزات مورد نیاز در مطب مامایی را از کجا بخریم؟ بای مدیک فعالیت خود را از سال 1387 شروع کرد و با تمرکز بر محصولات با بهترین کیفیت و قیمت مناسب، سالهای زیادی است که وسایل مورد نیاز مطب مامایی را به فروش میرساند.
شما میتوانید با اطمینان از کیفیت تجهیزات، تمام محصولات مورد نیازتان را سفارش دهید و در کوتاهترین زمان ممکن تحویل بگیرید. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره از طریق راههای درج شده در سایت با کارشناسان بای مدیک در ارتباط باشید.